Robotic, tehnologic, artistic, muzical, pirotehnist, experiment, spectactol: arta postindustriala. Aceste cuvinte caracterizeaza festivalul Robodock.
Probabil va amintiti de personajul principal din filmul lui Tim Burton, "Edward-omul foarfece". Johnny Deep, metamorfozat intr-o nefinalizata creatura robo-horror, melancolico-astrala, avea in locul mainilor niste foarfece imense si redefinea forma obiectelor pe care le atingea in functie de bunul (dar neintelesul) sau plac.
Atmosfera peliculei regizate de Burton se regaseste la festivalul Robodock, insa intr-o varianta supertehnologizata (si mai putin periculoasa). In perioada 21-24 septembrie 2005, orasul Amsterdam este amfitrion pentru cea de-a VIII-a editie a unicului festival international de arta si tehnologie din lume. Schele imense, piese de teatru interpretate intr-un mod spectaculos, oameni in flacari, masinarii, costume demne de personajele desenelor lui H.R. Giger, muzica electronica, lasere, barci, artificii, carusele, mult fum, roboti, instalatii industriale, muzica, spectacole pirotehnice si de lumini, arta vizuala underground sunt principalele elemente ale acestui festival. Anul acesta, tema Robodock-ului este Aquadock.
In deschidere se va organiza o conferinta cu tema "Tehnologia in arta", la care vor participa toti cercetatorii de la prestigiosul centru stiintific olandez Nemo si numerosi inventatori si ciberneticieni din intreaga lume.
Peste cincizeci de trupe si artisti isi vor da concursul la festival. In prima zi, publicul va face cunostinta cu olandezul Erik Hobijn, creatorul lui "Dante Organ", o uriasa instalatie hi-tech care arunca flacari ce pot atinge si 40 de metri lungime. Demonstratia se va desfasura in timpul unui concert de muzica acustica compusa chiar de Hobijn. Tot miercuri, 21 septembrie, va concerta si celebra violonista ceha Iva B