Ministrul Finantelor a anuntat ca sigura mentinerea TVA la 19% si cot unica, aplicata atat pentru profit, cat si pentru majoritatea tipurilor de venituri, la 16%
Contributiile pentru asigurarile sociale vor fi reduse anul viitor cu doua puncte procentuale, exclusiv din cota platita de catre angajatori, a declarat, ieri, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
In prezent, totalul CAS reprezinta 49,5%, din care 32,5% din fondul de salarii in cazul firmelor si 17% pentru salariati.
Ministrul Finantelor a afirmat, recent, ca diminuarea contributiilor pentru firme vizeaza incurajarea introducerii in zona fiscala a unei cote cat mai mari din forta de munca, dupa ce salariatii au beneficiat deja de un supliment de venit, prin introducerea cotei unice de 16%, la inceputul acestui an.
Un punct procentual din CAS aduce la bugetul consolidat circa 500 de milioane RON anual. Asadar guvernul va trebui sa faca bugetul pe 2006 cu un handicap de pana la 1 miliard de RON. In teorie, o asemenea relaxare fiscala ar trebui sa scoata la lumina salarii din zona gri si neagra a economiei si sa incurajeze angajarile. Astfel ar rezulta o largire a bazei de impozitare care diminueaza golul de venituri bugetare creat de scaderea CAS.
Procentul de reducere de 2% este insa destul de mic, mai ales ca mediul de afaceri se astepta la ceva mai consistent. Asteptarile au fost alimentate si de semnalele populiste false date de reprezentantii Aliantei.
De exemplu, recent, Adriean Videanu declara ca guvernul vrea sa reduca CAS-ul cu 10 puncte procentuale. Apoi chiar ministrul Finantelor a vorbit de posibilitatea scaderii lui cu 5%.
Cert este ca mediul de afaceri este multumit de initiativa guvernului, dar se indoieste ca 2%va fi de ajuns pentru a obtine efecte pe piata muncii. Si cu aceasta reducere a CAS, fiscalitatea pe salarii ramane la un ni