Banca Transilvania (TLV) a lansat ieri creditul Start UP si Start UP Plus, care se adreseaza micilor antreprenori cu idei de afaceri sau firmelor noi, ce au un plan de afaceri finantabil.
Pentru a-si sustine programele ambitioase de finantare, Banca Transilvania a primit ieri un imprumut de 20 milioane dolari, de la International Finance Corporation (IFC), bratul investitional al Bancii Mondiale, sub forma unei emisiuni de obligatiuni.
Banca comerciala, care are cartierul general la Cluj, este una din titlurile vedeta ale Bursei de Valori din Bucuresti, unde ieri cotatia a ajuns la 98 de bani, de aproape zece ori peste valoarea nominala a unui titlu, fixata la 10 bani. In ultima saptamana, titlul financiar TLV s-a scumpit cu 7,73%, arata statisticile Bursei.
Creditele din familia Start UP au o dobanda anuala de circa 19%, comisioane de 1-2% si pot fi rambursate intr-un interval de cinci ani, cu o perioada de gratie de sase luni. Daca nu se garanteaza cu obiectul in care se investeste, trebuie incheiat un contract de ipoteca. Se cer doi giranti, iar valoarea imprumutului nu poate depasi 75% din valoarea proiectului finantat.
Banca a deschis, totodata, noi linii de credit catre IMM-uri si persoane fizice, in lei, cu dobanzi ce oscileaza intre 15 si 19%. Activele bilantiere depasesc in prezent 1 miliard de euro, iar banca a deschis in ultimele trei luni 25 de sucursale. Pana la sfarsitul anului ea va atinge 200 de sucursale, spune Rekkers.
Banca a obtinut, in primele sase luni ale anului, un profit net de 52,1 milioane lei (521 miliarde lei vechi), in crestere cu 85% comparativ cu rezultatul inregistrat in perioada similara din 2004. Activele s-au majorat de 1,4 ori, de la 2,6 miliarde lei, la 3,65 miliarde lei noi.
Toata strategia de dezvoltare a banci