Unul dintre cele mai cunoscute aperitive, Salata Caesar, are o istorie destul de banala. Inventata din "ceea ce se mai gasea prin frigider", a devenit un preparat-vedeta creat special pentru vedete. Este salata preferata a lui Clark Gable.
Anul 1924. Zi ploioasa. Dupa un sfarsit de saptamana zgomotos, petrecut in orasul Tijuana, Mexico, cateva vedete de la Hollywood se pregatesc sa se intoarca la munca. Dar cum ploaia nu conteneste, toti decid sa astepte intr-un restaurant pana se mai lumineaza cerul. Bucatarul-sef si patronul restaurantului, Caesar Cardini, imigrant italian, a fost pus in situatia de a prepara ceva deosebit pentru clienti deosebiti. Inventata pe moment, salata a fost o surpriza pentru "onoratii oaspeti". Cu atat mai mult cu cat ea a fost preparata chiar de fata cu actorii. Reteta originala continea laptuca, usturoi, oua tinute un minut in apa fiarta, ulei de masline, crutoane, parmezan dat prin razatoare, sos Worcestershire, sare si piper. In timp, ingredientele s-au inmultit, la reteta originala au fost adaugate ansoa, mustar, otet de vin. Secretul acestei salate este prospetimea. Toate ingredientele trebuie sa fie de calitate si sa fie proaspete. Multi prepara aceasta salata fara ou, ei folosesc tofu, sau pun mai mult mustar.
INTERZISA. In anii â90, salata Caesar a fost interzisa in SUA, ca de altfel toate preparatele gastronomice care contineau ou crud, pentru a proteja populatia de salmonela. Situatia s-a remediat in 1998, pana atunci insa ea era pregatita ilegal in mai multe restaurante americane. Salata poate fi servita cu carne de pui rotisata, friptura sau creveti. Oul, pentru acest preparat, se fierbe dupa o metoda cu totul aparte. Se tine timp de un minut in apa fiarta, nu mai mult, apoi se pune indata in apa rece ca gheata, pentru a opri fierberea. Oul aproape crud este cel care da un gust deosebit preparatului. Salata se se