Romania nu a incalcat reglementarile internationale prin politica sa privind adoptiile internationale, ci a promovat legi bazate pe conventiile ratificate si pe interesul superior al copilului, afirma seful Oficiului Roman pentru Adoptii, respingand criticile din audierile de miercuri ale Comisiei Helsinki, care au acuzat autoritatile romane ca au capitulat in fata Uniunii Europene si ca au platit practic "pretul integrarii" prin decizia de a suspenda adoptiile internationale. Uniunea Europeana a cerut Guvernului roman sa interzica adoptiile internationale in schimbul obtinerii statutului de membru, iar el (Guvernul - n.r.) a capitulat. Faptul ca UE cere o asemenea politica este ingrozitor, iar ca Romania accepta este de asemenea suparator", a afirmat presedintele comisiei, senatorul Sam Brownback. In cadrul dezbaterilor a fost citat un studiu UNICEF in care se invoca faptul ca anual 9.000 de copii sunt abandonati in spitale ori in sectii de pediatrie.
Punctul de vedere al Romaniei - exprimat la audierile de la Washington de ambasadorul Sorin Ducaru - a vizat doua principii importante, si anume interesul superior al copilului si cadrul juridic referitor la adoptii, a declarat pentru Mediafax secretarul de stat Theodora Bertzi, seful Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).
Referindu-se la acuzatiile de incalcare a Conventiei de la Haga (pe care SUA nu o aplica - n.r.), Bertzi a aratat ca Romania este semnatara a unor acorduri internationale privind drepturile minorilor si, in general, ale omului: Conventia ONU privind drepturile copilului, Conventia de la Haga, precum si Conventia ONU privind drepturile omului.
Noua legislatie a fost elaborata in spiritul acestor conventii si, spre deosebire de vechile reglementari, pune in valoarea familia si drepturile si responsabilitatile parintesti, afirma Bertzi. Mai exact, vechile legi orientau toate actiunile