Grafic (c) CurentulDocumente:
Raportul de monitorizare integral
(16.09.2005) PDF
Academia de Advocacy a prezentat ieri un raport de monitorizare a activitatii parlamentarilor in sesiunea februarie-iunie 2005, care demonstreaza ca doar 28% din initiativele legislative inregistrate in aceasta perioada au apartinut parlamentului, restul de 72% venind din partea guvernului.
O explicatie a activitatii modeste a parlamentului poate fi faptul ca doar 48% din senatori si 41% din deputati au fost activi, avand astfel de propuneri legislative. Presedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, a precizat ca studiul a fost trimis si demnitarilor in urma cu doua zile, dar ca acestia nu s-au aratat interesati de un raport ce reflecta tocmai activitatea lor parlamentara.
Analiza contine inclusiv o monitorizare a activitatii parlamentarilor pe regiuni de dezvoltare si pe regiuni istorice. Reprezentantii Transilvaniei si ai Banatului au fost cei mai prolifici demnitari in aceasta perioada, adunand 56% din propunerile legislative din parlament, in timp ce parlamentarii Capitalei au primit un loc codas, cu doar 4%.
Chiar daca, potrivit raportului, parlamentarii partidelor de guvernamant au fost mai activi decat cei ai partidelor din opozitie, o parte semnificativa a amendamentelor intoduse de PNL, PD, PC sau UDMR au sfarsit prin a fi respinse.
Mai putin de 50% din parlamentarii romani au fost activi, adica au avut propuneri legislative sau au formulat amendamente, in sesiunea parlamentara februarie-iunie 2005, a fost concluzia Academiei de Advocacy din Timisoara.
Din cei 48% de senatori activi si 41% de astfel de deputati, reprezentantii partidelor aflate la putere au devansat activitatea opozitei, care nu se poate lauda decat cu interpelari si intrebari.