In Afganistanul patriarhal, in care femeia joaca inca un rol inferior barbatului, in multe dintre regiunile acestei tari ea fiind doar un robot casnic, anul acesta, an electoral, ea a devenit un simbol. O speranta. Corespondenta din Afganistan Kabul, 26 august. Afara sunt aproape 40 de grade. Impreuna cu zece jurnalisti din toata Europa si cu insotitoarea noastra, Lisa Simpson, caporal in Armata americana, astept in fata unei porti inalte cam de 2 metri, acoperita cu sarma ghimpata, flancata de politisti afgani si baricadata cu saci de nisip.
Ne pregatim sa vizitam institutia devenita vedeta anul acesta, caci ea este unul dintre organismele care controleaza desfasurarea alegerilor legislative, care se vor desfasura duminica, in Afganistan. Format din 13 specialisti intr-ale procesului electoral, JEMB a aparut din necesitatea de a demonstra ca si in Afganistan - tara unde americanii l-au cautat in urma cu patru ani pe Ossama ben Laden, acuzat ca a pus la cale atentatele teroriste din Statele Unite, din 11 septembrie 2001 - scrutinul din 18 septembrie este posibil. JEMB a fost creat in februarie 2004, printr-un decret al presedintelui Hamid Karzai, si este format din membri ai Comisiei Electorale Nationale si din experti internationali, numiti de Reprezentantul Special al Secretariatului General al ONU in Afganistan.
OPT ZILE PE MAGAR. Asa a inceput ziua noastra la JEMB. Afland de la cei implicati care este pretul democratizarii Afganistanului. Povestile unora dintre responsabilii straini au fost cutremuratoare. O femeie insarcinata - ne spune Lina Abirafen, unul dintre expertii JEMB - a calatorit opt zile pe spinarea unui magar pentru a ajunge la un centru de inregistrare a candidaturilor. Opt zile prin nordul muntos al Afganistanului, unde pericolul este urias. In Afganistanul patriarhal, in care femeia joaca inca un rol inferior barbatului, in mult