Angajatorii apreciaza intentia Ministerului Finantelor de a reduce contributiile pentru asigurarile sociale cu doua puncte procentuale. Cei mai multi considera ca diminuarea CAS reprezinta un semnal incurajator pentru mediul de afaceri. Totodata, intreprinzatorii spera ca in urmatorii ani aceste contributii sa fie reduse cu cel putin 5-6 procente.
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR: "Veniturile vor spori cu 2%"
"Diminuarea cotei CAS cu doua procente reprezinta mai multe avantaje distincte. In primul rand, firmele vor inregistra o sporire a profiturilor cu 2%, ceea ce poate fi considerata o rata buna. Angajatorul are astfel posibilitatea ca in urma acestei reduceri sa vireze banii in capitalizarea firmei. Noi inca nu am invatat valoarea marginala a banului; 2% inseamna ceva. Aceasta masura arata vointa politica a actualului Guvern de a diminua cheltuielile de contributie sociala, care la ora actuala sunt cele mai mari din Europa. Dar, pentru a avea eficacitatea scontata, in urmatorii doi ani, cota CAS ar mai trebui redusa cu inca 5-6 procente".
Adrian Izvoranu, presedintele CPISC: "Pare o masura cosmetica"
"Aceasta reducere cu doua procente este nesemnificativa. Da, daca aceasta cota ar fi fost diminuata cu 10 procente, atunci ar fi fost relevant pentru mediul de afaceri. Pentru majoritatea covarsitoare a firmelor din Romania, reducerea CAS anuntata de ministrul Finantelor este nula. E ca si cum ai arunca un strop de apa intr-o mare. Spre exemplu, daca eu am o firma cu 9 angajati, cu aceasta reducere de 2% nu imi pot permite sa-l angajez pe cel de-al 10-lea. Cheltuielile trebuie reduse in asa fel incat patronul sa-si permita sa faca noi angajari".
Cristian Parvan, secretar general AOAR: "Un semnal incurajator"
"E un semnal incurajator, chiar daca mediul de afaceri isi dorea macar diminua