Privatizarea Electrica Muntenia Sud, compania de electricitate care deserveste Capitala si cateva din judetele limitrofe a atras toti „greii Europei" si un mare concern american. Zece din cele mai puternice companii furnizoare de energie electrica si gaze naturale, au depus pana ieri, cand a expirat termenul limita impus de autoritatile romane, scrisori de interes.
Lista firmelor interesate sa preia pachetul majoritar de actiuni la Muntenia Sud este un prim indiciu ca „batalia" va fi la fel de dura ca aceea de la Petrom si de la companiile de distributie a gazului natural.
Lista scurta a companiilor calificate va fi cunoscuta la inceputul lunii viitoare.
Pe lista firmelor interesate se afla primele trei companii de profil din Germania, RWE, E.On si EnBW, principalul distribuitor de gaze naturale din Franta, Gas de France, doi din cei mai importanti jucatori de pe piata utilitatilor din Spania - Union Fenosa si Iberdrola, o companie din Austria - EVN, concernul italian ENEL, compania ceha CEZ si corporatia americana -AES.
Muntenia Sud este a cincea companie Electrica scoasa la vanzare de statul roman in ultimii trei ani.
Spre deosebire de privatizarile anterioare, acum, statul vinde un pachet mai mare de actiuni, de 67,5%, din care 50% direct si diferenta prin aport de capital. Marimea pachetului de actiuni vandut direct ar putea fi un alt motiv pentru „aglomeratia" de firme puternice, dar si un indiciu ca statul va obtine un pret mai bun decat la aranjamentele anterioare.
Electrica Muntenia Sud deserveste aproape 1,1 milioane clienti din Bucuresti si judetele Ilfov si Giurgiu, anul trecut inregistrand o cifra de afaceri de 1,11 miliarde lei vechi. „In comparatie cu alte privatizari, pentru noi aceasta este cea mai interesanta. Pe o retea (de electricitate n.r.) relativ mica, exista un numar mare d