In cei patru ani scursi de la atentatele din 11 septembrie, „vanatoarea" internationala declansata pe urmele al-Qaida s-a soldat cu lovituri dure la adresa retelei teroriste, insa aceasta nu numai ca a rezistat, ci pare chiar mai puternica. Forta sa extraordinara consta astazi in faptul ca nu mai are nevoie sa fie o retea propriu-zisa pentru a reprezenta un mare pericol, estimeaza expertii.
Atentatele de la Londra din 7 iulie au demonstrat-o: inspirati inainte de toate de motivatii politice, ucenicii-teroristi isi asuma revendicarile retelei al-Qaida si trec la comiterea de atacuri kamikaze.
„Astazi este mai degraba o stare de spirit, mai mult o ideologie decat o entitate fizica", exlica Magnus Ranstorp, director al centrului de studii asupra terorismului de la Universitatea Saint-Andrews din Scotia. „O adevarata fantoma: apare peste tot si totusi nu este nicaieri. O amiba: ia forme de viata multiple, care se cristalizeaza, iar apoi dispar rapid.
Este o inspiratie, care va persista mult timp dupa Bin Laden, poate zeci de ani", estimeaza expertul scotian.
Osama sfideaza
Vanat, dar fara sa foloseasca vreun mijloc de comunicare modern care sa-i tradeze locatia, Osama bin Laden nu mai are cu siguranta o capacitate operationala semnificativa, insa nici nu mai are cu adevarat nevoie de ea.
„El reprezinta in continuare o amenintare mortala, pentru ca are o putere terifianta de a inspira cuvinte si idei, dupa bunul plac", arata Brian Jenkins, membru al grupului american de analiza Rand Corporation.
In urma cu mai bine de doi ani, ultima urma a celui mai cautat om din lume a fost pierduta in zona muntoasa de la frontiera afgano-pakistaneza. De atunci nu s-a mai auzit nimic. Osama bin Laden continua sa sfideze toate operatiunile de cautare lansate de cea mai mare putere militara mondiala si aliatii ei. Ulti