Intre 25 si 50 la suta dintre barbatii in varsta de peste 40 de ani prezinta simptome de tract urinar inferior (LUTS, cunoscute pana acum si ca hiperplazia benigna de prostata), dar in Romania numai 41 la suta dintre cei care au prezentat aceasta simptomatologie au mers la medicul urolog, 49 la suta dintre pacienti s-au tratat doar cu produse naturiste, iar 24 la suta dintre cei cu aceste suferinte nu au urmat nici un tratament.
Din cauza neprezentarii la un consult urologic exista pericolul aparitiei unor complicatii la nivelul prostatei si vezicii urinare, putand trece neobservat chiar si un cancer prostatic in faza incipienta.
Pentru a contribui la constientizarea de catre public si mai ales de catre posibilii pacienti a acestei probleme, specialistii din domeniu au stabilit 15 septembrie ca Ziua Europeana a Prostatei, eveniment marcat si la Bucuresti.
Potrivit prof. doctor Ioanel Sinescu, presedintele Asociatiei Romane de Urologie (ARU), la nivel mondial, peste 16 la suta dintre consultatii vizeaza probleme ale aparatului urinar, mai exact fiecare al saselea pacient care se adreseaza medicului se confrunta cu o asemenea problema.
Prof. dr. Sinescu a atras atentia asupra inclinatiei a numerosi pacienti din Romania de a-si administra medicamente fara a merge la medic, in speranta ca astfel isi vor rezolva problema. In realitate insa efectul este altul, iar un diagnostic tarziu ar putea fi tardiv.
"Multi pacienti recurg la medicamentele carora li se face reclama la televizor, dar ulterior constata nu numai ca simptomele nu s-au ameliorat, ci chiar s-au agravat, iar afectiunea s-a acutizat", a declarat Sinescu. Pentru orice medicament administrat impotriva LUTS este necesar avizul medicului urolog. Totodata, multi dintre pacientii care sufera de probleme ale tractului urinar inferior nu spun acest lucru partenerei de viata decat dupa