Conf. Marius Pieleanu, sociolog, expert in devianta comportamentala, a publicat, in urma cu cinci luni, in Adevarul, un studiu asupra violentei pe stadioanele romanesti. El avertiza asupra riscurilor Conf. Marius Pieleanu, sociolog, expert in devianta comportamentala, a publicat, in urma cu cinci luni, in Adevarul, un studiu asupra violentei pe stadioanele romanesti. El avertiza asupra riscurilor de a se trece de la violentele verbale la cele fizice, odata cu radicalizarea suporterilor.
- Am ajuns sa jucam cu portile inchise, fara spectatori. Merita publicul o astfel de pedeapsa?
- Violenta in fotbal afecteaza mai multe tari europene, iar UEFA vrea sa avertizeze suporterii turbulenti.
Suspendarea terenului e o pedeapsa blanda, caci se poate ajunge pana la suspendarea echipei, ori la sanctiuni luate impotriva tuturor cluburilor dintr-o tara, cum au patit englezii, dupa Heysell.
- Are efect suspendarea terenului?
- Numai daca e urmata de alte masuri ale federatiei de fotbal si autoritatilor din tara respectiva. E vorba de educatie, care trebuie sa inceapa din scoala si sa continue pe stadion, dar si de masuri politienesti. In Anglia, ,huliganii" sunt convocati la politie pe timpul meciului, ca sa nu aiba cum ajunge pe stadion.
Astfel, pedepsele ii afecteaza doar pe turbulenti, nu pe toti fanii, cum s-a intamplat cu Steaua.
Alte masuri pe care pot sa le ia federatiile ii vizeaza pe conducatorii de cluburi. Am demonstrat, prin studiile realizate la SNSPA, ca galeria imita comportamentul liderilor, al patronului, al celui care este ,imaginea" clubului. Nu intamplator Steaua a fost prima sanctionata.
Galeria Stelei era prima, ca agresivitate, intre echipele bucurestene, iar comportamentul suporterilor se inspira din comportamentul proprietarului.
- Suspendarea n-a fost pentru scandari rasiste?
- Ba da, d