Mos China, din Herendesti(Foto: Lugojpress)
Istoria recenta nu consemneaza ordinul dat in 15 septembrie 1939, de Nicolae Iorga, prim ministru la acea data, ordin prin care, cu acordul regelui Carol al II-lea, se cerea executarea prin impuscare a trei legionari din fiecare plasa, intre orele 4 si 4.20 dimineata. Acestia erau alesi de sefii posturilor de jandarmi din localitatile respective.
Ulterior, in timpul rebeliunii legionarilor, aceeasi istorie consemneaza in schimb atrocitatile legionarilor, insa nu aminteste despre modul cum a fost asasinat Corneliu Zelea Codreanu, idolul Garzii de Fier, din ordinul aceluiasi Nicolae Iorga.
Cel care l-a inlocuit pe Zelea Codreanu la comanda legiunii a fost Horia Sima, profesor de romana, gradul II, la Liceul "Coriolan Brediceanu" din Lugoj.
Casa in care a locuit Horia Sima se afla pe str. Koloman Walisch, unde pe timpul comunistilor se vindeau butelii de aragaz.
Cuibul de legionari de la Herendesti]
Pentru a lamuri unele enigme privind executiile din 15 septembrie 1939, de la Lugoj, am stat de vorba cu Damaschin Sarbu, de 74 de ani, din Herendesti, care ne-a relatat, cu o memorie surprinzatoare, despre cuiburile de legionari din aceasta localitate, aflata in apropiere de Lugoj.
Damaschin, poreclit China a lu’ Bogatu, ne-a declarat: "Tatal meu, Ion Sarbu, s-a nascut in 1909 si a facut parte din Cuibul "Stefan cel Mare". La noi acasa se intalneau cei 180 de legionari din Herendesti. Din acestia au mai ramas in viata: Iepure, Ion Chitu si Lae serban. Tineretul legionar era organizat in Fratii de Cruce.
Organizatia de tineret de la noi era condusa de fratii Ion si Titu Boldureanu, stabiliti acum in America".
Impuscarea legionarilor