Un grup de parlamentari ai coalitiei a inregistrat, in urma cu doua zile, o initiativa legislativa privind Legea Farmaciei.
''El reprezinta un act normativ imperios necesar avand in vedere faptul ca ministrul Sanatatii a suspendat infiintarea de noi farmacii pana la 31 decembrie a.c., data pana la care se spera ca legea va fi fost aprobata de Parlament'', a precizat deputatul Cristian Busoi.
Acesta a adaugat ca ''in prezent, activitatea farmaciilor este reglementata prin intermediul unor ordine de ministru, adesea mult contestate si care creeaza suspiciuni privind luarea unor decizii sub presiunea unor cercuri de interese". Textul initiativei legislative a fost redactat avand in vedere cresterea calitatii serviciilor farmaceutice oferite populatiei tinand cont de faptul ca, in ultimii ani, se constata o explozie a autorizarii de noi farmacii in pofida faptului ca numarul total de farmacisti cu drept de practica din Romania este mult sub numarul farmacistilor care ar trebui sa activeze in farmacii.
''La ora actuala, exista aproximativ 4.500 de farmacii si numai 8.000 de farmacisti, iar intr-o farmacie lucreaza intre doi si sase farmacisti. Proiectul de lege propune o scadere a criteriului demografic impus pentru autorizarea unei farmacii in mediul urban, o farmacie putand fi infiintata la minimum 3.000 de locuitori, fata de 3.500 in prezent, iar pentru Bucuresti o farmacie la minimum 2.500 de locuitori, fata de 3.000 in prezent. Incepand cu 1 ianuarie 2008, orice criteriu demografic limitativ va fi abrogat'', a spus deputatul Sorin Paveliu.
Acesta a mai declarat ca legea propusa de grupul parlamentar ''incearca sa impuna o cale de mijloc, stabilind o proportie intre numarul de farmacii din lanturile farmaceutice /farmacii individuale de 1/5".
In proiect se stipuleaza si sanctiuni severe pentru situatiile in care farmacia functioneaza