Sef al Departamentului de coordonare a asistentei de preaderare, Giorgio Ficcarelli crede ca un italian si o romanca fac casa buna, dar o italianca si un roman, nu.
"De ce spuneti «da» de doua ori?"
Giorgio Ficcarelli sau "Georgica", dupa cum este alintat pe holurile Delegatiei Comisiei Europene in Romania, crede ca liantul latin e si bun si rau si nu este sigur daca o italianca si un roman fac casa la fel de buna ca un italian si o romanca.
Jurnalul National: Credeti ca se aplica teoria potrivit careia popoarele latine se inteleg mai bine intre ele? Giorgio Ficcarelli: Cred ca da, in anumite domenii. Exista o anumita empatie si o intelegere reciproca a modului de gandire, care este asemanator. Uneori, chiar faptul ca ne intelegem bine poate complica relatia. Cred insa ca e mult mai usor pentru un italian, francez, roman, sa comunice si sa inteleaga, sa citeasca printre randuri in feluri in care alte nationalitati, care vorbesc limbi cu altfel de structuri si reguli.
Poate suntem mai intelegatori si fata de greseli? Da, si asta... avem o serie de lucruri in comun.
Cum ar fi? Flexibilitatea ne e comuna, la fel si, poate, o problema cand e vorba sa spunem "Nu", ceea ce duce la multe probleme, pentru ca incercam mereu sa fim de acord cu celalalt. Bine, aceasta trasatura e tipic mediteraneana, nu am mai vazut-o in prea multe alte zone. Avem si o notiune a timpului mai speciala... Ce mi se pare fascinant este ca Romania nu are doar influente latine, ci si alte influente care au creat un complex cultural extrem de interesant. Oricum, cred ca nu intamplator foarte multi intreprinzatori italieni vin in Romania in loc de China.
Romanii sunt primitori
Ce credeti ca ii atrage? Cred ca exista o continuitate a relatiilor istorice si culturale. Sunt atrasi de mediul economic, cu mana de lucru ieftina, dar asta e valabil si p