Rezultatele anchetei facute de Ministerul Culturii si Cultelor in decursul lunii august, privind managementul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT), al Operei Nationale Romane si al Teatrului National "Lucian Blaga", vor fi facute cunoscute saptamana viitoare.
Pe culoarele minsterului se zvonea zilele trecute ca directorului general al MNIT, profesorul Ioan Piso, caruia i se apropie termenul la care ii expira actualul contract, nu i se va mai propune un nou mandat la sefia institutiei, dat fiind si varsta apropiata de cea a pensionarii, insa si situatia tensionata in randul angajatilor.
In luna mai, Ministerul Culturii a primit mai multe note, nesemnate, dar redactate in numele unor angajati ai MNIT, prin care acestia cereau demisia actualei conduceri a institutiei, din cauza unor nereguli in organizare si management defectuos.
Desi unele din acuzatiile angajatilor MNIT ascundeau in ele istoricul unor conflicte de natura mai mult personala, corpul de control al ministerului a gasit totusi si altele, mai putin subiective, in ceea ce priveste unele activitati ale muzeului, legate de santierele arheologice, de gestionarea si cheltuirea fondurilor institutiei, unele legate direct de lucrarile de renovare ale cladirii sediului si de firmele anagajate in aceste operatiuni. Ancheta la MNIT a cuprins o serie de sectoare, cum ar fi cel privind personalul angajat, investitiile, managementul institutional si o serie de acte legate de organizarea muzeului.
Virgil Nenitescu, secretar de stat in MNIT, spunea cu ceva timp in urma ca situatia de la Cluj, in ceea ce priveste activitatea si situatia institutiilor de cultura subordonate ministerului se datoreaza, in primul rand, conducerii acestora, si nu finantarii, pe care au primit-o integral si la timp.
P