Schroeder si Merkel
UE. Crestin-democratii si social-democratii sustin extinderea, ultimii fiind mai ingaduitori
Aproximativ 61,9 milioane de alegatori germani sunt asteptati, duminica la urne pentru a alege viitoare componenta a parlamentului federal, Bundestag. Alegerile au loc doar trei ani de la ultimul scrutin, dupa ce cancelarul german Gerhard Schroeder a decis sa convoace alegeri anticipate.
Motivul a fost pierderea, de catre formatiunea aflata la putere (social-democratii, SPD), a alegerilor legislative in doua landuri.
El a luat aceasta masura intr-o incercare de a-si asigura sprijinul populatiei pentru politicile sale reformatoare, insa decizia este una destul de riscanta avand in vedere ca, de multe luni, coalitia dintre crestin-democrati si crestini-sociali (CDU-CSU) condusa de Angela Merkel este prezentata de sondajele de opinie favorita.
Spre surprinderea multora, pe final de campanie, SPD si aliatii lor, ecologistii, au inceput sa urce in preferintele electoratului, diferentele dintre cele doua coalitii fiind, practic, in marja de eroare, astfel ca, la scrutin, orice rezultat este posibil.
Miza pentru integrare
Schimbarea de la Berlin va conta la Bucuresti
Germanii voteaza duminica un nou Bundestag, iar optinuea lor, determinata decisiv de situatia interna, are toate sansele sa produca efecte si asupra politicii externe a Berlinului, unul dintre pilonii Uniunii Europene. Chiar daca Romania trebuie, inainte de orice, sa-si faca temele acasa pentru a putea adera la UE in 2007, schimbarea politica din Germania, oricare va fi ea, va conta la Bucuresti.
Romania, sub scutul obligativitatii acordului
Din perspectiva parcursului Romaniei pana la integrare, rezultatul scrutinului din Germania are putine sanse sa schimbe radical datele problemei. Politicienii german