Ca specialist si ca persoana publica, Mihai Tanasescu are dreptate cand afirma ca recent anuntata scadere a CAS este prea mica pentru a diminua economia "gri". Insa ca fost ministru al Finantelor pana in anul 2004, acelasi Mihai Tanasescu ar fi trebuit, macar, sa se abtina si sa nu faca referiri la masuri fiscale aplicate sau la promisiuni, la fel de fiscale. Aceasta pentru ca domnia sa are in spate o mostenire de care ar fi trebuit sa tina cont atunci cand critica actuala strategie.
De ce spunem acest lucru. An de an, fostul ministru de Finante s-a balbait in chestiunea contributiilor pentru asigurarile sociale. Vom da doar doua exemple pe care le consideram concludente.
Atunci cand a prezentat obiectivele politicii fiscale pentru perioada 2001-2005, ministrul Finantelor de atunci, Mihai Tanasescu, a fost categoric: "Romania are in prezent una dintre cele mai mari rate de taxare in ceea ce priveste contributiile de asigurari sociale in raport cu celelalte tari aflate in procese de tranzitie similare.
Guvernul nu intentioneaza sa reduca acest impozit pana cand baza de impozitare nu este extinsa la nivelul intregii populatii active, iar colectarea nu este imbunatatita in prealabil in mod semnificativ".
Au trecut de atunci cinci ani si an de an ai senzatia de déja-vu. Sau probabil, analizand explicatiile date in toti acesti ani, la Ministerul Finantelor se lucreaza cu acelasi sablon. Nu de alta, dar chestiunile colectarii si imposibilitatii scaderii de substanta a fiscalitatii sunt vehiculate si de actuala echipa a Ministerului Finantelor.
Mihai Tanasescu considera ca actualul titular al ministerului, Sebastian Vladescu, a gresit cand a micsorat CAS cu doar doua procente, fiind convins ca era nevoie de o corectie mai mare.
Din nou, specialistul Mihai Tanasescu nu se mai regaseste in imaginea fostului ministru, Mihai Tanasescu. A