Dezvoltarea neurologica, psiho-emotionala si sociala a bebelusului este chiar mai importanta decat cresterea in greutate, care poate varia destul de mult de la un copilas la altul.
Mancarea este de departe cel mai important factor in dezvoltarea armonioasa a unui bebelus. De dieta, de calitatea si echilibrul hranei zilnice in primii ani de viata depinde evolutia copilului. La o varsta frageda se pun bazele unui viitor copil si adult frumos dezvoltat, destept si sanatos.
In primul an de viata, laptele matern este de departe cea mai buna hrana pentru bebelusi. Tinand cont de importanta alaptarii, majoritatea pediatrilor si Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda totusi diversificarea meniului unui bebelus in jurul varstei de 6 luni. Incepand cu aceasta etapa, nevoile energetice si nutritive ale sugarului cresc o data cu noile sale performante motorii si psihice. Alimentele oferite copilului trebuie sa fie proaspete, sa aiba un gust placut, o consistenta potrivita, dar sa fie si intr-o combinatie bogata si complexa. Acum bebelusul este gata pentru primul aliment semisolid.
Momentul in care se incepe diversificarea hranei este foarte important si trebuie ales cu grija impreuna cu medicul, in functie de ritmul in care s-a dezvoltat micutul. Daca nu este urmarit acest ritm, exista pericolul diversificarii precoce sau tarzii a alimentatiei.
Diversificarea precoce poate duce la scaderea fortei de supt si esuarea alaptarii, risc crescut de diaree, risc crescut de reactii alergice si intolerante alimentare, exces prematur de proteine si de glucide, ducand la supraalimentatie si mai tarziu la obezitate.
Diversificarea tarzie poate avea si ea efecte neplacute precum subnutritie si stagnare in crestere, anemie, rahitism, esec in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Cand sugarii trec de la dieta bazata exclusiv pe laptele matern la hra