- Diverse - nr. 184 / 19 Septembrie, 2005 Din mosi-stramosi, cucerzenilor li se spune "broscarii", si asta e simplu de inteles: ei mananca broaste. In anumite perioade, batracienii sunt adunati de prin vai, cu o cosarca sau cu un sac, sunt dusi acasa si preparati, rezultand mancaruri simple si foarte gustoase. Asa au cutreierat, dintotdeauna, cucerzenii vaile Deagului, Bordului, Seuliei, pana la Iernut si imprejurimi. De aici, de la aceasta "indeletnicire" li se trage porecla de "broscari". De altfel, poreclele s-au extins si la altfel de nume ale oamenilor. Unul care nu a mers des la biserica a fost poreclit "Pacatosul" (exemplu _ Ion "a lui Pacatele", iar dupa numele real era Ion Cristea), altuia care manca multe bucati de carne i se spunea "a lui Jumara" (Ghita a lui Jumara), celui caruia ii lipseau dintii din gura i se spunea " a lui Stirbet", un alt om a fost numit Iovu, iar porecla este "a lui Iovoaia" (numele real, Muth Vasile). Revenind la indeletnicirea de broscari a cucerzenilor, iata doua preparate "la minut": borsul de broaste se face decapitandu-se mai multe broaste, se scot maruntaiele, se sareaza si se condi menteaza, se adauga usturoi dupa gust si mancarea e… gata. O delica tesa o reprezinta picioarele din spate (cracii de broasca), care se sareaza si se pipereaza, se dau sau nu prin faina, se prajesc in ulei fierbinte, apoi se inabusesc cu 2-3 oua si… pofta buna! AUREL SEULEAN - Diverse - nr. 184 / 19 Septembrie, 2005 Din mosi-stramosi, cucerzenilor li se spune "broscarii", si asta e simplu de inteles: ei mananca broaste. In anumite perioade, batracienii sunt adunati de prin vai, cu o cosarca sau cu un sac, sunt dusi acasa si preparati, rezultand mancaruri simple si foarte gustoase. Asa au cutreierat, dintotdeauna, cucerzenii vaile Deagului, Bordului, Seuliei, pana la Iernut si imprejurimi. De aici, de la aceasta "indeletnicire" li se trage pore