Dobanzile mari pe care bancile le percep firmelor care au nevoie de bani pentru retehnologizare si dezvoltare, dar mai nou marirea dobanzilor si la creditele in valuta, ar fi trebuit sa determine firmele clujene sa se indrepte spre piata de capital.
Chestionati de ZIUA de Cluj asupra acestui subiect, reprezentantii mediului de afaceri si managerii clujeni s-au aratat in proportie covarsitoare sceptici, chiar recalcitranti, dar au recunoscut cu totii ca le lipseste cultura manageriala in acest sens.
O singura societate clujeana a iesit in acest an pe piata de capital si a constituit una dintre cele mai atractive oferte pe piata ale primaverii 2005 la bursa. SSIF Broker SA Cluj a initiat o oferta publica (IPO) si a scos la vanzare un pachet de 5 778 647 de actiuni, la un pret de 15 500 de lei vechi pe actiune.
Ca urmare, societatea de brokeraj a atras de pe piata de capital nici mai mult nici mai putin decat 89 569 028 500 de lei vechi, adica echivalentul a aproximativ 2,5 milioane de euro.
Exemplul ei ar fi trebuit sa starneasca interesul comunitatii de afaceri clujene, care ar fi avut potentialul financiar sa se listeze la bursa, cu atat mai mult cu cat listarea pe piata de capital ar fi dat firmelor sansa sa obtina bani pentru investitii si dezvoltare. Sumele astfel obtinute ar fi fost scutite de dobanzi.
Cu toate acestea, in afara de SSIF Broker SA, nici o alta companie clujeana nu a lansat IPO pe piata in acest an. Din statisticile Bancii Nationale reiese ca clujenii sunt fruntasi la accesarea de credite, nu doar ca persoane fizice, dar si ca societati comerciale.
Teama de actionariat
"Nu avem prea multe firme care ar fi interesate sa se listeze la bursa. E o problema delicata", a declarat presedintele Aso