Gusa si Geoana se regasesc in mod public, Iliescu si Petre Roman au deja un contract prenuptial - prieteniile din prima faza a vietii politice sunt ca cele din liceu: usor de reinnodat, in orice moment in care viata reuneste traseul protagonistilor.
Asa cum nici vechile antagonisme nu pot fi ascunse la nesfarsit: se apropie momentul in care Basescu si Tariceanu nu vor mai putea conduce aceeasi tara.
Daca a fost o persoana care a reusit sa-i uneasca pe pesedisti si liberali, aceea a fost, de la inceputul ascensiunii sale politice, Traian Basescu. Succesul la public a atras privirile incruntate ale, pe-atunci, discipolilor lui Ion Iliescu. Si, tot pe-atunci, aristocratii liberali au strambat din nas la mitocaniile Marinarului.
Decizia PNL de a-si asocia imaginea cu atat-de-uratul pedist a venit oarecum normal in mandatul Stolojan si s-a mentinut intr-o normalitate damboviteanu chiar si dupa ce puterea in partid a fost asezata in mainile lui Tariceanu. Pragmatismul liberal a invins principiile si, pentru ca a vrut circ, poporului i s-a livrat circ. Pe-atunci nu putea si nici nu a daunat popularitatii liberalilor.
Dar n-a fost sa dureze. Modul autoritar in care intelege Basescu sa-si puna in practica parerile si mandria care i-a mai ramas lui Tariceanu nu pot merge mana in mana.
N-au nici o sansa atata vreme cat premierul stie ca o "intoarcere la popor" inseamna sa-si ia "la revedere" de la scaunul pe care il ocupa, iar Basescu stie ca sacrificarea liberalilor va duce partidul sau de origine pe culmi pe care pana acum doi ani abia avea curajul sa le viseze.
Diriguitorii isi arunca injuraturi printre dinti, dar nici stanga consecventa nu se simte foarte bine. Iliescu si-a cam adunat bocceluta. Nu-l mai tine in partid decat experienta politica, singura care-i sopteste ca Petre Roman nu mai are farmecul