Seful statului nu renunta la bomba pe care a lansat-o de la New York. Intors in tara de la congresul ONU, seful statului insista pe aceeasi idee si pare dispus sa treaca peste capul partidelor pentru a impune acest sistem. Desi in aceasta saptamana a convocat formatiunile politice parlamentare la discutii pe aceasta tema, Traian Basescu a lasat sa se inteleaga ca aceasta consultare e mai mult formala. Motivul: majoritatea cetatenilor sunt in favoarea acestui sistem, asa ca un referendum care i-ar da dreptate ar amuti vocile de pe scena politica ce ar dori sa se impotriveasca.
Seful statului are si explicatii pentru insistenta cu care promoveaza acest subiect. Traian Basescu este de parere ca Parlamentul Romaniei trebuie reformat pentru a-i creste eficienta si pentru ca ar ajuta la reformarea clasei politice. In plus, presedintele Romaniei crede ca acest sistem, conceput acum 15 ani, "cand eram singuri pe lume si incercam sa gasim drumul democratiei", nu mai este viabil acum, cand am ajuns la capatul tranzitiei si ne pregatim sa intram in Uniunea Europeana.
"Si aici incep problemele", a declarat Basescu, explicand ca, odata intrata in Uniunea Europeana, Romania va trebui sa tina cont, conform angajamentelor, si de Parlamentul European. "Ar fi o cavalcada de abordari parlamentare pentru orice decizie, ceea ce mi se pare putin cam mult, din punctul de vedere al eficientei", a declarat Traian Basescu.
Un al doilea motiv este dat de relatia Legislativului cu Executivul, mai exact de faptul ca pana acum, din cauza ineficientei sale, Parlamentul a fost mai mult o anexa a Guvernului. "Greutatea cu care Parlamentul Romaniei a legiferat totdeauna a creat conditii pentru toate guvernele sa emita un numar impresionant de ordonante si ordonante de urgenta", a detaliat seful statului.
In plus, exista si motive financiare, unele importante daca tinem seama d