De la primul scancet si pana la ultima rasuflare, in cultura populara romaneasca exista cateva simboluri care ne puncteaza viata. Painea este cel mai important dintre acestea.
Graul, faina, coca si apoi tot noianul de produse care se pot naste din aluatul dospit au imbogatit si au innobilat viata Capitalei in acest sfarsit de saptamana, prin "Targul de paine", din Parcul National. Drumul painii si drumul vietii s-au intalnit la aceeasi masa. Painea este prezenta in toate ritualurile romanesti: de la colacul mare si frumos daruit ursitoarelor cand veneau sa ii prezica nou-nascutului o viata frumoasa pana la cei noua colacei pentru cele noua poduri, in drum spre locasul de veci.
Timp de doua zile insa, painea a mai avut un rol, cel de liant al tuturor zonelor Romaniei. Moldova, Muntenia, Maramures, Oltenia, toate regiunile "au dat mana cu mana" la Bucuresti, cu ocazia "Targului de paine". "La acest eveniment, avem prezentata painea legata de traditiile romanesti, au venit ansambluri folclorice din toate regiunile tarii, este Romania adevarata in Parcul National, este Romania adevarata in Bucuresti", ne-a declarat Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 al Capitalei.
CLACA. Padurenii din comuna Cerbal, judetul Hunedoara, au organizat o claca, ei au legat snopi de grau, au cantat si au dansat asa cum se face in Ardeal. "Este un obicei pe care il pastram inca de la inaintasii nostri. Se zice ca la aceste sarbatori nu pacatuiesti, pentru ca la impletitul graului oamenii se ajuta intre ei", ne-a explicat Miron Muntean, din satul Feregi. Cei care se opreau sa urmareasca acest spectacol inedit erau serviti cu un pic de tuica si cu placinte padurenesti pe care gospodinele din satul Feregi le pregateau pe loc, la un cuptor in aer liber. "La noi, la padureni, se aleg cele mai frumoase spice din ultimul snop legat. Din ele se face o cununa care este pastrata la gr