Virusul care provoaca gripa aviara ar putea in viitor sa se transmita de la om la om, avertizeaza Lee Jong-Wook, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Virusul H5N1 - raspunzator pentru gripa aviara - este mortal, dar nu este contagios la oameni pana in prezent.
Pasarile, sursa virusului
Gripa aviara este o boala infectioasa a pasarilor, cauzata de tulpinile de tip A ale virusului gripal. Boala a fost identificata pentru prima oara in Italia, cu peste 100 de ani in urma. Infectia produce un spectru larg de simptome la pasari, variind de la o forma usoara la una foarte contagioasa si fatala in scurt timp, ducand la epidemii severe.
Forma cea mai cunoscuta se caracterizeaza prin debut brusc si moarte rapida. Pana in prezent, toate izbucnirile cu forma grava au fost cauzate de virusurile gripale de tip A, cu subtipurile H5 si H7. Pasarile migratoare de apa - in mod special ratele salbatice - sunt rezervorul natural al virusurilor gripale aviare si sunt cele mai rezistente la infectie.
Pasarile de curte (pui si curcani) sunt in mod specific susceptibile la epidemiile de gripa mortale. Contactul direct sau indirect al pasarilor domestice cu pasarile de apa salbatice migratoare a fost cauza frecventa a epidemiilor. Virusurile gripei aviare pot fi transmise de la o ferma la alta prin echipament, vehicule, hrana, custi sau imbracaminte. In absenta masurilor de control, epidemiile pot dura ani de zile.
Doar o banuiala: transfer pe cale aeriana
Tendinta virusurilor gripale de a suferi schimbari antigenice frecvente si permanente necesita monitorizarea constanta a situatiei gripale globale si schimbarea anuala a compozitiei vaccinurilor. Virusurile gripale de tip A, cu subtipuri de la diverse specii, pot sa transfere material genetic si sa se uneasca. Rezulta un nou subtip diferit, pentru care