Piata derivatelor, adica a contractelor la termen bazate pe actiuni sau curs, este asteptata sa cunoasca o crestere substantiala anul viitor ca urmare a interesului in continua crestere manifestat de investitori fata de aceste produse si datorita nevoii tot mai stringente a companiilor de a gasi modalitati prin care se pot apara de fluctuatiile nefavorabile ale cursului valutar.
Societatea de brokeraj Estinvest, locul trei in topul brokerilor pe bursa din Sibiu dupa numarul de contracte tranzactionate de la inceputul acestui an, se asteapta la o triplare a pietei instrumentelor financiare derivate in 2006 mai ales in situatia realizarii asteptatei unificari a pietei de capital. Primii doi jucatori pe piata sunt Broker si Vanguard.
Desi in ultimii ani lichiditatea pietei la termen de la Sibiu a fost foarte redusa, anul curent a adus o crestere substantiala a numarului de contracte incheiate pe aceasta bursa, evolutie legata de altfel de ceea ce s-a intamplat pe piata spot de la Bucuresti, unde volumele tranzactionate au inregistrat de asemenea un avans important fata de anul precedent.
Luna trecuta a fost cea mai buna din istoria bursei de la Sibiu, in conditiile in care s-au inregistrat peste 46.600 de contracte in valoare de aproximativ 16,3 milioane de euro. Valoarea tranzactiilor derulate in 2004 pe piata derivatelor a fost de 19,9 milioane de euro.
De cinci ori mai multe contracte pe primul semestru
In primul semestru al anului, numarul de contracte a crescut cu circa 470%, in timp ce valoarea tranzactionata a crescut de noua ori. Dintre acestea, cea mai mare pondere, de 97% au avut-o contractele futures, valoarea celor peste 104.000 contracte incheiate depasind 46 de milioane de euro.
"Piata de la Sibiu (unde se tranzactioneaza instrumente financiare derivate - n.red.)