La reuniunea ambasadorilor membrilor UE ce s-a tinut la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, reprezentantul Austriei a solicitat convocarea, cu cateva zile inaintea datei de 3 octombrie, cand este programata inceperea negocierilor de aderare cu Turcia, a unei intalniri extraordinare a ministrilor de Externe ai Uniunii. Cotidianul britanic "The Guardian" confera noului obstacol ridicat de Austria o "semnificatie speciala".
La aceeasi reuniune extraordinara, propusa pentru 26 septembrie, ar urma sa fie luata in discutie si problema negocierilor de aderare cu Croatia. Carla del Ponte, procurorul-sef al Curtii de la Haga, deosebit de critica la adresa autoritatilor croate, va prezenta un nou raport din care sa reiasa daca Zagrebul a facut progrese in ultimele luni in cooperarea cu Tribunalul International.
O "unda verde" pentru Croatia, este de parere comentatorul ziarului "The Guardian", ar crea posibilitatea unui "simbolic start" al negocierilor de aderare, concomitent, cu un stat musulman si unul catolic. Un diplomat de la Bruxelles, citat de ziarul amintit, sublinia: "Daca incep negocierile de aderare cu Turcia, dar nu si cu Croatia, se va crea o situatie dificila". Austriecii considera ca Croatia a facut progrese, iar problema care se pune este care va fi raspunsul la aceasta dilema. Este stiut faptul ca, in privinta aderarii Turciei, pozitia Vienei este influentata de atitudinea Turciei in chestiunea cipriota. Ministrii de externe vor trebui sa ia in considerare inclusiv o cerere a Ciprului ca Turcia, pentru a incepe negocierile de aderare la UE, sa ofere garantii ca recunoaste Guvernul cipriotilor greci drept guvern legitim al intregii insule.
La reuniunea ambasadorilor membrilor UE ce s-a tinut la sfarsitul saptamanii trecute la Bruxelles, reprezentantul Austriei a solicitat convocarea, cu cateva zile inaintea datei de 3 octombrie, cand