S-a ieftinit spectaculos creditul in lei? Nu. In ciuda indemnurilor si presiunilor BNR, dobanda medie la diferitele produse de finantare pentru persoanele fizice ramane la peste 18% pe an, respectiv la peste 16% pentru clientii companii.
Cam acestea sunt insa si preturile pe care clientii bancilor care vor avea nevoie de bani va trebui sa le plateasca incepand de pe 26 septembrie, de cand Banca Nationala pune lacat creditelor in valuta.
Motivul? De azi intr-o saptamana intra in vigoare un set de norme prin care BNR stabileste ca bancile comerciale nu vor mai putea acorda imprumuturi in valuta decat in limita a cel mult de trei ori valoarea fondurilor proprii.
Ei bine, marea majoritate a bancilor depasesc deja acest plafon, ceea ce inseamna nu numai ca vor opri creditarea in valuta, dar vor avea nevoie si de o perioada de gratie si poate de majorari de capital pentru a se adapta regimului drastic impus de banca centrala.
Situatia este valabila atat la varful clasamentului bancar - unde dintre primele cinci banci cu cele mai mari solduri de credite neguvernamentale doar BCR mai poate acorda credite in valuta cu respectarea plafonului de 300% din fondurile proprii -, cat si in cazul bancilor mai mici, care si-au majorat activele in ultimele luni tocmai pe seama expansiunii
creditului in valuta. Singura favorizata de aceasta situatie este CEC, care nu a acordat pana acum credite in valuta, avand sansa de a deveni cel mai mare finantator pe acest segment inchis majoritatii celorlalte banci.
Ca de obicei, cel care pierde in acest joc este clientul. Foarte probabil, bancile vor profita de presiunea cererii de credite care va fi fortata sa se reorienteze de pe valuta spre lei, pentru a impune dobanzi inca foarte ridicate.
In prezent, ratele dobanzilor la creditele in lei oferite persoanelor fiz