Prezentele BNR se aplica institutiilor de credit, persoanelor juridice romane si sucursalelor institutiilor de credit straine, autorizate sa functioneze pe teritoriul Romaniei, si reglementeaza gradul de concentrare a expunerilor din credite in valuta.
Expunerea unei banci din credite in valuta acordate persoanelor fizice si juridice, inainte de deducerea provizioanelor specifice de risc de credit, nu poate depasi 300% fata de fondurile proprii, in cazul institutiilor de credit, persoane juridice romane, sau fata de capitalul initial, in cazul sucursalelor institutiilor de credit straine, determinate pentru luna anterioara celei pentru care se efectueaza raportarea. Procentul va fi respectat atat la nivel individual, cat si la nivel consolidat, corespunzator activitatii desfasurate pe teritoriul Romaniei.
Scapa cei cu venituri in valuta
Institutiile de credit nu mai pot acorda noi credite in valuta sau suplimenta pe cele deja acordate, daca in urma intocmirii raportarii s-a depasit limita de 300%. Exceptie de la aceasta regula fac clientii cu venituri in valuta. La determinarea expunerii nu se vor lua in calcul expunerile din credite in valuta acordate acelor persoane juridice si fizice acoperite in mod natural la riscul valutar. Se considera ca o persoana este acoperita in mod natural la riscul valutar in cazul in care aceasta genereaza fluxuri de numerar nete pozitive in valuta cotata, care sa permita rambursarea la termen a fiecarei rate de credit (principal si dobanda).
Depasirea procentului stabilit se deduce din fondurile proprii/capitalul initial aferente lunii pentru care se intocmeste raportarea. Institutiile de credit trebuie sa dispuna de politici, proceduri si sisteme informationale adecvate care sa permita identificarea, evaluarea si monitorizarea expunerilor din credite in valuta astfel incat sa se asigure respect