Secretare care sporovaie linistite, angajati care se joaca pe Internet, sefi care au mereu ceva "de lucru" pe teren, personal care umple terasele. Cam asa se lucreaza in institutiile publice. Ei bine, la Casa de Pensii se lucreaza pe branci. Termenele-limita pentru finalizarea recalcularii pensiilor au impus functionarilor un ritm de munca draconic.
La Casa Judeteana de Pensii se lucreaza pe doua schimburi. Luminile se aprind la 7 dimineata si se sting la orele 23. Functionarii au de recalculat nici mai mult, nici mai putin de 95.674 de dosare ale pensionarilor. Dintre acestea, 64.346 sunt deja gata la termen, se mandreste adjunctul institutiei, Ioan Lupsa.
Cunoscut drept consilier de taina al Ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, Lupsa este cel mai bun specialist in pensii din judet si unul dintre oamenii de parerea caruia tine cont si Bucurestiul. Este primul care recunoaste ca este o munca titanica. Personalul CJP s-a dublat, dar fara prea mare folos, din moment ce volumul si dificultatea muncii ar pune pe oricine pe fuga.
"Am angajat oameni tineri. Jumatate din ei nu mai vazusera pana atunci cum arata o carte de munca, ne-am chinuit sa-i formam. Dupa 2-3 saptamani ne-am trezit ca pleaca argumentand ca este prea greu pentru ei. Din noiembrie 2004, am rulat 120 de persoane. Nu avem oameni destui si in special nu exista specialisti", explica directorul adjunct.
Om cu vechime in sector, Ioan Lupsa este sigur de un singur lucru: "Calitatea muncii lor o sa ne iasa pe ochi".
12 in unul
Daca dosarele s-ar pune cap la cap, arhiva institutiei ar acoperi lejer patru kilometri. Nu exista dosar care sa nu trebuiasca reanalizat. Fiecare dosar de pensie are drumul lui: ajunge prima data la culegatorii de date, care introduc totul in calculator,