Restrictionarea creditelor in valuta dubleaza ratele romanilor care se imprumuta in lei. In cazul creditelor ipotecare de pilda, ratele platite la imprumuturile in moneda nationala aproape le dubleaza pe cele achitate in valuta. Prezentam in cele ce urmeaza un caz concret.
Sa presupunem ca am fi putut lua un credit ipotecar in euro in suma de 60.000 de euro pe 20 de ani, cu 9% dobanda. De pe site-ul unei reputate banci, apeland la calculatorul de rate, am aflat ca rata pe care am avea-o de platit lunar ar fi de aproximativ 560 euro.
Restrangerea creditarii in valuta -promovata de BNR - ne interzice mai nou sa luam acest credit in euro, obligandu-ne sa apelam la lei. In acest caz, cu o noua dobanda, de data aceasta de 13 la suta, rata lunara ajunge, potrivit aceluiasi calculator de rate, la 2800 de RON lunar.
Care, transformati in euro, inseamna circa 800 de euro. Cu alte cuvinte, cel care se imprumuta in lei plateste in fiecare luna mai mult cu echivalentul a 240 de euro, numai pentru ca a fost obligat sa ia creditul in lei. Calculand cat se aduna in cei 20 de ani, obtinem o suma suplimentara de 57.600 de euro.
Bani cu care romanul care s-a imprumutat la banca poate cumpara lejer inca un apartament.
Chiar daca am asista la o reducere a dobanzilor la creditele in lei la 10 la suta,rata ar ajunge abia la 1900 RON, ceea ce in euro inseamna circa 560 euro, adica echivalentul ratei in cazul in care am fi luat imprumutul in valuta.
Dar cum sa ajungi la 10 la suta dobanda la credite, cand, la depozitele la 3 luni, BCR bonifica o dobanda de 7,25 la suta?
Precizam ca in exemplul prezentat nu am mai luat in calcul costurile suplimentare pe care obtinerea unui credit le presupune si care maresc eforturile financiare ale celui care se imprumuta.
Oricum, faptul ca pana acum at