Contradictii pe teme de celebrare
Profesorul Corneliu Stan, venit din Austria, a fost si de aceasta data cel care a dat tonul discutiilor aprinse. Istoricul si-a exprimat nemultumiri legate de absenta edilului si de lipsa steagului Romaniei. Stan este cunoscut ca un impatimit al imparatului Traian si a venit cu o lucrare graitoare in acest sens, "Marturisirea romanitatii noastre ca sansa de afirmare europeana".
Istoricul a incheiat discursul cu o afirmatie mai putin conventionala: "Va veti inamora de individ".
De partea cealalta a baricadei, se afla un adversar al cauzei romanitatii si aparator inversunat al "partidei dacice", Napoleon Savescu, medic stabilit in Statele Unite ale Americii. Prezenta acestuia ar fi starnit cu siguranta polemici si situatii conflictuale de genul celei de acum doi ani, cand Corneliu Stan a afirmat, in fata statuii lui Traian, ca Decebal a fost cel mai mare criminal.
Savescu este autorul lucrarii "Noi nu suntem urmasii Romei" si sustine ipoteza conform careia romanii sunt urmasii doar a dacilor. Din surse neoficiale, am aflat ca un numar de cinci personalitati ale vietii culturale hunedorene sunt foarte revoltate de faptul ca nu este comemorat si Decebal. Intentia lor este de a lua atitudine, in viitor, pentru stabilirea acestor aspecte.
Ioan Sicoe, seful Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu, a mentionat in prelegerea sa, ca exista discutii pro si contra legate de celebrarea Dies Traiani. Deputatul Gheorghe Firzack a fost si el in asentimentul celorlalti: "Acest simpozion imi este cel mai drag. Cred ca o mare importanta o au discutiile principiale despre daci si romani".
Coroane fara spectatori
Actiunile simpozionului Dies Traiani s-au desfasurat atat la Deva, cat si la S