Votul germanilor de duminica a lansat o acerba cursa pentru realizarea unei coalitii de guvernare.
Nici unul dintre candidatii majori - Gerhard Schröder din partea social democratilor germani (SPD) sau Angela Merkel din partea coalitiei conservatoare CDU/CSU - nu vor putea obtine postul de cancelar in lipsa unei intelegeri cu unul dintre cele trei partide aflate pe locurile urmatoare - liberal democratii FPD, ecologistii (Verzii) sau stanga est-germana.
Cele 613 locuri ale Parlamentului de la Berlin au fost impartite astfel conform rezultatelor provizorii anuntate ieri: 225 pentru CDU/CSU; 222 pentru SPD, 61 pentru FDP, 51 pentru verzi si 54 pentru Noul Partid de Stanga (PDS).
Procedura alegerii Guvernului
Conform constitutiei germane, Parlamentul federal trebuie sa se reuneasca la 30 de zile de la alegeri, indiferent daca negocierile pentru o coalitie de guvernare au avut sau nu succes. Sesiunea noului parlament este deschisa de cel mai in varsta membru al sau, care in mod traditional anunta numele candidatului la functia de cancelar. Pentru numirea cancelarului trebuie obtinute 307 voturi.
In cazul in care prima tentativa de a numi un cancelar esueaza, votul se reia dupa doua saptamani. Daca nici cea de a doua runda de vot din Parlament nu are succes, se organizeaza imediat o a treia runda in urma carei este numit cancelar candidatul care obtine cele mai multe voturi.
Decizia de a numi noul cancelar cu un guvern minoritar apartine presedintelui Republicii care poate de asemenea sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate.
Merkel isi proclama victoria
Candidata conservatorilor la functia de cancelar al Germaniei in alegerile legislative anticipate desfasurate duminica, Angela Merkel, a subliniat dupa primele exit-polluri care i-au indicat victoria, desi fara maj