De anul viitor, subventiile pentru litrul de lapte vor disparea. In plus, fermierii care produc grau, porumb si floarea-soarelui risca sa nu-si mai recupereze investitiile, pentru ca statul nu mai doreste sa subventioneze aceste culturi in zone fara performanta in acest domeniu, cum este Clujul.
Cine vrea sa fie auzit la Minister, de acum inainte, trebuie sa faca parte dintr-o asociatie puternica – au mai spus oficialii de la Bucuresti.
Ultimele modificari legislative sunt menite sa schimbe radical infatisarea agriculturii romanesti, in urmatorii doi ani. Conditia de baza este aceea ca guvernul actual sa aprobe bugetul solicitat de Ministerul Agriculturii, care cere sume cu pana la 1,8 ori mai mari decat cele alocate in 2005.
Doar pentru sustinerea cofinantarii masive pe masurile Sapard este nevoie de 10.000 de miliarde de lei vechi, dupa cum a estimat ministrul secretar de stat Nicolae Lazin, prezent ieri la Cluj. „Agricultura este acum o prioritate pentru guvern, pentru ca Uniunea Europeana este dispusa sa investeasca in aceasta ramura.
In plus, Romania are un potential subexploatat, care ar putea constitui un real motor economic, daca ar fi bine directionat si utilizat", a precizat Lazin. Acesta sustine ca agricultorii vor fi trebui sa se reprofileze pentru a produce performant, in zonele din agricultura in care nu avem limite si nici concurenta in acest moment.
Gata cu cerealele!
Clujenilor li s-a explicat ca trebuie sa accepte ca aceasta regiune nu este una in care pot fi obtinute recolte record, performante, in culturile de cereale. „Toti romanii stiu sa cultive traditional grau, porumb si floarea-soarelui. In lume sunt multe alte state care produc de mult mai multe ori decat noi cantitativ si mult mai ieft