Atat persoanele fizice, cat si agentii economici pot lua in continuare credite in euro, chiar daca majoritatea bancilor de pe piata vor fi probabil nevoite sa opreasca acest produs din cauza noilor reglementari BNR. Leasing-ul bancar si creditele externe ar fi doua dintre supape, insa au si acestea limitele lor. Companiile de leasing bancar au anuntat ca nici nu-si pun problema renuntarii la finantarile in euro, mizand in continuare pe refinantari in valuta de la banca-mama la costuri mai scazute decat la lei. In plus, acestea sunt clienti din sectorul institutiilor de credit, a caror performanta financiara este incadrata in categoria A, cea mai sigura, potrivit reglementarilor BNR.
Totusi, spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, noile reguli date de BNR se aplica indirect societatilor de leasing. In sensul ca bancile-mama vor fi nevoite sa reduca finantarile acordate filialelor pentru a se incadra in limita de finantare in valuta de maximum trei ori din capitalurile bancii.
Anul trecut s-au acordat contracte in leasing de aproximativ 1,5 miliarde de euro, iar ponderea in contracte semnate au detinut-o societatile de leasing bancar, cu 50% din piata, potrivit statisticilor Asociatiei de Leasing Bancar (ALB).
Bancile romanesti vor mai da imprumuturi in valuta
Potrivit expertului financiar, numai bancile romanesti ar mai avea cum sa dea credite in valuta dupa introducerea noii reguli.
"Bancile romanesti sunt singurele care mai au spatiu pentru regula de 300%", a opinat Baltazar.
In opinia guvernatorului Isarescu, ceva mai mult de jumatate din banci isi vor permite sa acorde in continuare finantari in valuta.
Imprumuturi grele din strainatate
De la jumatarea acestui an, persoanele fizice pot lua imprumuturi si de la bancile din strainatate. Chiar daca imprumuturile in valuta de afara au do