Site-ul Ministerului Sanatatii contine, incepand din 13 septembrie, o Declaratie privind o noua reforma a sistemului sanitar, care a starnit nu putine comentarii si o oarecare perplexitate, daca judecam comentariile din presa.
Este de notorietate publica faptul ca, luand Casei de Asigurari Sociale dreptul de-a incasa direct veniturile provenite din cotizatii, guvernarea PSD a dat o lovitura cumplita unui sistem sanitar profund suferind, desigur, dar nu complet nereformabil. Sistemul creat de guvernul anterior, 1996-2000, CDR, se baza tocmai pe autonomia Casei de Asigurari. Varsata in buzunarul statului, enorma suma de bani luata de la cotizanti era deviata de la traseul careia ii era destinata si lua alte cai, care pentru moment au ramas obscure. Dupa decenii paguboase, sansa unei reforme sanatoase a fost compromisa.
Astfel se explica - cel putin in cea mai mare parte - falimentul actual al medicinii romanesti, al celei de spital indeosebi. Nimeni nu stie cum vor fi platite datoriile catre furnizori, ale firmelor de medicamente indeosebi.
Cineva a spus ca e usor sa pregatesti o supa de peste fierband un peste; nimeni insa nu stie cum sa fabrici un peste pornind de la o supa de peste. E greu sa reconstitui un sistem zdrobit. E mai usor sa dai sfaturi decat sa oferi solutii. Ma voi abtine de la acest exercitiu. Totusi as dori sa atrag atentia asupra unui punct al sus-numitei Declaratii. Se spune, intre altele: Medicina de urgenta va reprezenta o prioritate a ministerului, care va contribui la infiintarea Sistemului national de asigurare a urgentelor, capabil sa acopere intreg teritoriul cu paramedici, finantarea efectuandu-se din bugetul de stat.
In romaneasca de toate zilele asta inseamna ca statul se insarcineaza sa asigure autosalvarile, soferii, brancardieri: tot dispozitivul care-l aduce pe bolnavul urgent la spital; si asistenta