Mesajul a fost trimis. Multumesc!

Sosul de baza

Publicat in Jurnalul, marți 20 septembrie 2005 ·

Pentru ca mancarurile sa fie de cea mai buna calitate este absolut necesar ca sosul de baza al acesteia sa fie natural. Daca nu se respecta aceasta regula elementara, atunci putem considera din start ca preparatul este gresit. Majoritatea restaurantelor fac sosul din prafuri. Corect este ca, de exemplu, sosul de vita, sa fie facut dintr-un os de vita, respectandu-se asta pentru fiecare animal in parte. Sa se simta cu adevarat gust de vita, nu de conservanti si alte chimicale. Pentru a face un sos de baza bun este foarte mult de lucru. Si daca la final, rezultatul este cel dorit, atunci sosul va avea un efect extraordinar asupra mancarii pe care o pregatim. Dar trebuie sa stii cum sa il faci. Pentru asta exista un om special angajat - un sosier. Acesta trebuie sa stie exact ce are de facut. Daca i se spune ca este nevoie de un demiglace, atunci el trebuie sa cunoasca cu exactitate gustul acestuia. Daca de la inceput nu lucrezi cu atentie, atunci sosul nu va fi asa cum trebuie. Etapele de pregatire trebuie urmate intocmai, step-by-step. Ca sa fac o comparatie, a face un sos este similar cu a te barbieri. Trebuie sa o faci cu drag, cu foarte mare atentie. Si nu dureaza o ora, doua asa cum isi inchipuie majoritatea. Trebuie folosita o flacara mica la aragaz si de aceea dureaza minimum sase ore. Rabdarea este foarte importanta. Trebuie sa astepti sa scada apa, sa ramana la final un pic de gust de vin, un pic de legume si cel mai important, gustul osului care a fost adaugat. Apoi, sosul se strecoara. O data printr-o sita normala, apoi printr-una mai fina si la final prin tifon. Nu trebuie sa ramana nici o impuritate, sa fie curat ca o oglinda. Apoi, se ia o lingura din sos, se pune pe o farfurie alba, se intinde, iar la final nu trebuie sa fie ca un sirop, fara "purici". Atunci cand facem sos concentrat, trebuie lasat la frigider un timp ca sa isi creeze propria gelatina.

Articolul in Jurnalul >>

Citeste si top 10 stiri de azi

Ministrul Familiei, REPLICĂ dură pentru IPS Teodosie, după sfatul dat femeilor. Natalia Intorero: „Orice formă de abuz este inacceptabilă”

Gandul acum 30 minute
Natalia Intotero, ministrul Familiei, reacționează după noile declarații ale arhiepiscopului Tomisului. Teodosie le-a recomandat femeilor care sunt abuzate „să își ducă crucea”, pentru că au primit taina cununiei, și să nu se despartă de soții lor a

Prinţesa Anne, internată cu "răni minore şi comoţie cerebrală"

News.ro acum o ora
Prinţesa Anne a fost internată în spital după ce a suferit răni minore şi comoţie cerebrală pe proprietatea sa din Gloucestershire, a declarat Palatul Buckingham. Prinţesa Anne, în vârstă de 73 de ani, este de aşteptat să se recupereze complet şi ra

Actorul Tamayo Perry din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de ani după ce a fost atacat de un rechin

News.ro acum o ora
Tamayo Perry, un surfer, salvamar şi actor care a avut roluri în "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" şi "Blue Crush", a murit duminică după ce a fost atacat de un rechin în Hawaii, a relatat BBC. El avea 49 de ani. Potrivit Associated Pres

Unul dintre cei mai căutați traficanți de droguri, condamnat și în România, s-a predat în Bulgaria. Cine este „Brendo”

Ziare.com acum o ora
Evelin Banev, poreclit "Brendo", „care face obiectul unui mandat de urmărire internaţional, s-a prezentat de bună voie" la închisoarea din Sofia luni dimineață, 24 iunie, au anunțat autoritățile bulgare. „Brendo” a fost condamnat și în România, pent

Meteo. Cum va fi vremea în următoare săptămâni. Prognoza pe regiuni

Mediafax acum o ora
Meteo Banat Media temperaturilor maxime va fi în scădere la mijlocul primei săptămâni, de la 33 de grade până la 29...30 de grade, apoi va creşte, astfel că la finalul lunii iunie, vor fi temperaturi maxime, în medie de 33...34 de grade. O nouă scăd

Evaluare națională 2024. Sfaturi utile pentru elevi

Ziua Constanta acum o ora
Mâine, 24 iunie 2024, încep probele scrise din cadrul evaluării naționale. Iată câteva sfaturi pentru ca totul să decurgă cât mai bine în zilele de examen: -Asigurați-vă că aveți la voi actul de identitate și instrumente de scris de culoare albastră

Turist german, de 67 de ani, descoperit mort pe insulă grecească CRETA

Gandul acum 57 minute
Un turist german în vârstă de 67 de ani a murit pe insula grecească Creta, după ce a plecat într-o excursie. Cel mai probabil, scrie ekathimerini.com, el s-a rătăcit. Ce a făcut înainte să dispară Bărbatul a plecat duminică dimineaţa din satul Omalo

Noi informații cutremurătoare despre tragedia de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Cum au murit patronul și trei angajați

Ziare.com acum 4 ore
Patru bărbați, printre care și directorul fabricii de cașcaval din comuna Ibănești, județul Botoșani, au murit duminică, 24 iunie. Trei dintre victime au decedat încercând să-și salveze colegul, căruia i s-a făcut rău. Presa locală scrie că acestuia

Un şofer turc a încercat să atace cu cuţitul un poliţist de frontieră, la Vama Siret

News.ro acum 4 ore
Un şofer turc aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a încercat să atace cu cuţitul un poliţist de frontieră, la PTF Siret. Bărbatul este cercetat acum pentru ultraj şi conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. ”Sâmbătă, 22 iunie

Mureş: Bărbat reţinut pentru tentativă de omor după ce partenera sa s-a aruncat de la etaj în urma unui conflict cu el

News.ro acum 55 minute
Un bărbat din judeţul Mureş a fost reţinut sub acuzaţia de tentativă de omor, el fiind suspectat că, în timpul unui conflict, şi-a determinat partenera să se arunce de la etajul 6 la etajul 5 al unui bloc. Femeia a supravieţuit, iar bărbatul va fi p

Vremea

București
acum

33°
lun.

20°/33°
mar.

21°/32°
mie.

20°/33°
joi

19°/31°
Iasi
acum

24°
lun.

18°/25°
mar.

15°/26°
mie.

16°/29°
joi

17°/29°
Constanta
acum

29°
lun.

19°/29°
mar.

21°/25°
mie.

20°/24°
joi

19°/25°
Cluj-Napoca
acum

28°
lun.

17°/28°
mar.

17°/28°
mie.

18°/26°
joi

17°/27°
Timisoara
acum

31°
lun.

19°/31°
mar.

18°/33°
mie.

19°/34°
joi

18°/31°