Germania a intrat intr-o perioada de criza ce s-ar putea prelungi chiar si dupa formarea unui nou guvern, in conditiile in care nici crestin-democratii condusi de Angela Merkel, nici social-democratii lui Gerhard Schroeder nu a obtinut suficiente voturi pentru a putea forma o coalitie de guvernare.
Alegatorii au adus CDU si SPD practic la egalitate, aruncand tara in criza
Germania a intrat intr-o perioada de criza ce s-ar putea prelungi chiar si dupa formarea unui nou guvern, in conditiile in care nici crestin-democratii condusi de Angela Merkel, nici social-democratii lui Gerhard Schroeder nu a obtinut suficiente voturi pentru a putea forma o coalitie de guvernare. Intrata in campania electorala cu un avans confortabil de circa 20 de procente, alianta CDS/CSU abia daca a reusit sa obtina un procent mai mult decat SPD, care a recuperat foarte bine handicapul reliefat de sondaje.
Imediat dupa difuzarea sondajelor la iesirea de la urne, cancelarul Gerhard Schroeder a aparut la scena deschisa cu multa indrazneala, contestand victoria rivalei sale. ?Merkel nu va obtine o coalitie cu SPD daca va dori sa devina cancelar?, a anuntat Schroeder. ?In afara de mine, nimeni nu poate forma un guvern stabil?, a mai declarat cancelarul, anuntand ca va purta negocieri cu toate partidele, in afara de cel al stangii.
Potrivit analistilor, tratativele ar putea dura cateva saptamani si nu sunt excluse surprize de proportii. Cea mai la indemana solutie ar fi ?marea coalitie?, formata din CDS/CSU si SPD, insa Schroeder a declarat deja ca aceasta nu ar fi posibila decat daca o va conduce el. Pe de alta parte, Merkel a anuntat ieri demararea negocierilor pentru formarea unei coalitii ?stanga-dreapta?, sub conducerea ei, si i-a cerut lui Schroeder sa se recunoasca invins.
Balamucul culorilor
O alta varianta ar fi coalitia semafor, in care tan