In momentul in care Romania va deveni stat membru al Uniunii Europene, la portile agentilor economici si ale administratiei publice vor ciocani Fondurile Structurale. Mai precis, niste programe de finantare care iti dau foarte multi bani, de ordinul milioanelor de euro, dar nu ti-i baga si-n traista. Nu este deloc prea devreme ca firmele si institutiile interesate de finantari sa inceapa pregatirea pentru accesarea acestor fonduri. Sfatul se bazeaza pe doua aspecte: complexitatea pro
In momentul in care Romania va deveni stat membru al Uniunii Europene, la portile agentilor economici si ale administratiei publice vor ciocani Fondurile Structurale. Mai precis, niste programe de finantare care iti dau foarte multi bani, de ordinul milioanelor de euro, dar nu ti-i baga si-n traista.
Nu este deloc prea devreme ca firmele si institutiile interesate de finantari sa inceapa pregatirea pentru accesarea acestor fonduri. Sfatul se bazeaza pe doua aspecte: complexitatea programelor si problemele cu care s-au confruntat noile state membre UE in primul an de gestionare a acestora.
In primul rand, este bine de stiut ca programele de finantare post-aderare nu mai transmit bani in avans. Totul se va desfasura pe sistem de decontare, asemanator celui SAPARD. Adica, pentru a primi un milion de euro, solicitantul trebuie sa cheltuie mai intai un milion de euro din surse proprii.
“Formula mi se pare absolut justa. Noi tocmai am obtinut o finantare SAPARD si, cu aceasta experienta, vom merge mai departe si cu alte programe de finantare”, spune Doru Lucan, om de afaceri din Bihor. Lucan a obtinut, cu doi ani in urma, si o finantare Phare pentru fabrica de confectii pe care o detinea. Pentru proiectele sale, recunoaste acesta, a lucrat cu firme de consultanta specializate. Pe principiul “dai un ban, dar stai in fata”: “Prefer sa pl