"In 2010, jumatate din necesarul de petrol al Chinei va fi obtinut din import, pentru ca in 2020, importurile de titei sa acopere 80 la suta din nevoi", estimeaza un raport al Comisiei Nationale pentru Reforma si Dezvoltare, principalul organ guvernamental de planificare economica a Chinei.
Asa isi explica analistii occidentali insistentele cu care Beijingul, a carui economie este in plina expansiune, actioneaza pentru achizitionarea de resurse de energie, in primul rand petrol. Saptamana trecuta, gigantul petrolier chinez CNPC a achizitionat active petroliere in Ecuador. Andes Petroleum, o co-antrepriza cu societatile chineze CNPC, SINOPEC si SINOCHEM, au primit dreptul de a exploata rezerve de titei evaluate la 143 milioane de barili, cu posibilitatea de a extrage 450.000 barili pe zi, plus o participare de 36 la suta la construirea unei conducte de 500 de kilometri.
Aceasta achizitie, care asteapta confirmarea Guvernului ecuadorian, este doar ultima ilustrare a strategiei Beijingului, al doilea consumator de petrol din lume, dupa SUA, pentru a-si asigura necesarul de energie. In America Latina, luna trecuta, Venezuela, singurul membru latino-american al cartelului petrolier OPEC, a promis ca va asigura 15-20 la suta din importurile chineze de petrol. Raportul Comisiei Nationale pentru Reforma si Dezvoltare a produs, in 2004, 175 milioane tone de titei si a importat 117 milioane tone. Pentru acest an, productia proprie va trebui sa ajunga la 180 milioane tone.
Anul trecut, releva Lu Mai, seful Centrului de cercetari China Development Research Fund, dependenta Chinei de importurile de petrol era de 36 la suta, iar daca actuala tendinta de crestere economica va continua, ea va creste pana la 50 la suta, pentru ca, in 2020, cererea de petrol a Chinei sa ajunga la 600 milioane tone anual.
Referindu-se la reactiile cu influenta politica din al