Est-europenii sunt cei mai activi pe plan mondial in privinta reformelor, in contextul in care, in 2004, fiecare tara din aceasta regiune si-a imbunatatit cel putin un aspect al mediului de afaceri, arata raportul “Doing Business”, realizat de Banca Mondiala si International Finance Corporation. Intreprinzatorii din zona sunt incurajati in mod agresiv prin simplificarea reglementarilor, o mare parte a schimbarilor fiind atribuite integrarii in Uniunea Europeana. Serbia si Muntenegru
Est-europenii sunt cei mai activi pe plan mondial in privinta reformelor, in contextul in care, in 2004, fiecare tara din aceasta regiune si-a imbunatatit cel putin un aspect al mediului de afaceri, arata raportul “Doing Business”, realizat de Banca Mondiala si International Finance Corporation. Intreprinzatorii din zona sunt incurajati in mod agresiv prin simplificarea reglementarilor, o mare parte a schimbarilor fiind atribuite integrarii in Uniunea Europeana. Serbia si Muntenegru ocupa prima pozitie in topul primilor 12 reformatori la nivel mondial, iar Romania a ajuns pe locul opt.
Cele mai indraznete modificari au tintit reducerea timpului si a numarului de proceduri necesare deschiderii unei noi afaceri, precum si simplificarea sistemului de taxe si de creditare. In Romania, sunt necesari 5 pasi si 11 zile pentru a initia o afacere, media pe regiune fiind de noua proceduri si 36 de zile.
Progrese s-au inregistrat si in domeniul derularii contractelor, in special in Serbia si Muntenegru, Romania, Bosnia si Herzegovina si Croatia. Rezultatele acestor reforme s-au reflectat in numarul de afaceri nou-infiintate, care a crecut cu 22% in Romania si 13% in Slovacia.
Statele dezvoltate raman totusi locul ideal pentru a face afaceri. Noua Zeelanda se situeaza pe primul loc, urmata de Singapore si Statele Unite ale Americii. La polul opu