Europa a intampinat rezultatele alegerilor din Germania cu deruta si confuzie. Partenerilor europeni le vine greu sa creada ca pe cel mai important contributor la bugetul Uniunii Europene il asteapta o perioada de instabilitate si framantari interne.
Scenariul unei Germanii competitive, dinamice si stabile de care Europa are nevoie pare sa se fi indepartat inca putin dupa rezultatul alegerilor anticipate de duminica.
In conditiile in care formula traditionala a unui guvern format de un partid mare si unul mai mic nu mai poate fi aplicata, germanii se pregatesc sufleteste pentru o perioada de tratative, negocieri, discutii si declaratii care mai de care, care vor dura cel putin cateva saptamani. "Fara o Germanie dinamica, Europa nu se poate redresa.
In numele Comisiei Europene, le cer insistent liderilor germani sa gaseasca o solutie stabila, cat mai curand posibil", a avertizat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dand glas temerilor europene.
ESEC. Configuratia viitorului parlament german a dat peste cap toate estimarile facute inainte de vot. Conservatorii din Coalitia CDU/CSU, condusa de Angela Merkel ii devanseaza cu doar trei locuri pe social-democratii cancelarului Gerhard Schröder.
Astfel, crestin-democratii detin 225 de mandate in Bundestag, in timp ce SPD va avea 222 de locuri, Partidul Liberal (FDP) – 61 de locuri, Partidul Stangii – 54, iar Verzii – 51, in conditiile in care majoritatea absoluta este de 307 voturi.
Ca numar de voturi, CDU/ CSU a obtinut 35,2% din sufragii, fata de 38,5% in 2002. "Acest rezultat este un dezastru pentru Coalitia conservatoare si pentru candidatul sau la functia de cancelar.
Faptul ca CDU nu a putut sa apere rezultatul obtinut in 2002, demonstreaza neincrederea cetatenilor fata de programul acestui partid si fata de presedintele