Vizita presedintelui Basescu la New York nu a adus o imbunatatire a relatiilor cu America, dar a reusit, in schimb, sa raceasca relatiile cu Rusia.
Si totul cu o declaratie „Federatia Rusa trateaza Marea Neagra ca pe un lac rusesc fiindca nu doreste internationalizarea problemelor din zona", a afirmat presedintele Basescu. „Eu nu fac afirmatii de acum. Marea Neagra este tratata ca un lac rusesc de sute de ani.
Nu v-ati dat seama pana acum?" Cel putin in zilele noastre, la Marea Neagra au iesire si Romania, si Bulgaria, si Turcia, tari membre NATO. Din afirmatia d-lui Basescu rezulta ca toate aceste state ar trebui sa fie sub controlul Moscovei. Ori, noi stim ca nu-i asa.
Cel putin Romania a fost pusa chiar de domnia sa pe axa directa cu Washington si Londra… Dincolo de asta, sigur este ca Turcia controleaza Bosfor si Dardanele, adica accesul la „lacul rusesc". Intrebarea care se pune, totusi, este de ce a facut presedintele Basescu o asemenea afirmatie.
Se doreste, ca parte a procesului de integrare europeana, a Romaniei o incordare a relatiilor cu Rusia? Ce interes ar avea Romania sa adopte o asemenea atitudine? Situatia se complica si mai mult prin faptul ca declaratia a fost facuta pe pamant american.
Este imposibil ca cineva de la Washington sa-i fi cerut lui Basescu sa dea un semnal de acest gen. De cel putin 15 ani, atunci cand au de vorbit S.U.A. si Rusia, o fac direct, neavand nevoie de intermediari de genul d-lui Basescu. Declaratia dezavantajeaza Romania si in relatia cu Europa pentru care bazinul Marii Negre nu este o prioritate.
Mai mult, state ca Germania sau Italia, ce au relatii preferentiale cu Rusia, ar putea intelege ca a aparut o problema intre Bucuresti si Moscova. Ceea ce, dupa stiinta noastra, este inexact.
Spre deosebire de politica interna romaneasca unde declara