Dupa cum arata acum, problema caselor nationalizate si a celor care locuiesc in ele nu se va putea rezolva curand. Oprelisti apar la tot pasul, in parte din cauza "franelor" nejustificate puse de primari si consilieri, o parte din cauza nestiintei si fricii oamenilor de a-si revendica drepturile.
Peste toate acestea se intinde protectoare umbra legii, interpretabila dupa bunul plac al oricui.
Casa familiei
Casa saseasca si satul Cund, la numarul 25, a zacut parasita de cand cei care au ridicat-o au plecat definitiv in Germania. Pentru ca sasii care emigrau erau despagubiti in acei ani de statul roman, casa a intrat, in 1979, in patrimoniul IGL. Dupa 10 ani a fost repartizata familiei lui Dur Octavian.
Dupa aparitia Legii 28, care reglementa conditiile prin care se pot cumpara casele nationalizate nerevendicate, Dur Octavian si-a depus dosarul cu actele necesare la Primaria Bahnea, pentru a cumpara casa in care locuieste de 16 ani.
La sedinta de consiliu local in care s-a discutat cererea sa, din cei 12 consilieri au fost prezenti noua, iar sapte din ei au votat pentru. Statutul prevede ca daca jumatate plus unu din numarul consilierilor voteaza pentru, indiferent de tipul cererii, se aproba.
"Peste cateva minute dupa ce mi s-a aprobat cererea, primarul Mircea Pop mi-a spus ca nu se mai aproba, pana la urmatoarea sedinta de consiliu, fara sa-mi spuna motivul. Dar la ultima sedinta nici nu a fost cuprinsa in ordinea de zi. Suntem mai multi in aceeasi situatie si nu stim ce fel de interese se urmaresc.
Daca nu ne lasa sa cumparam casele, nu le putem repara, pentru ca nu bagam bani in ceea ce nu e al nostru. Primarul, in loc sa ne ajute sa cumparam casele, m-a intrebat de unde am bani. Ce-l intereseaza pe el de u