ALIMENTATIE ECHILIBRATA Painea traditionala este un produs obtinut din faina de grau, amestecata cu drojdie de panificatie si sare. In prezent, in paine se mai adauga faina integrala din alte cereale, seminte de oleaginoase (floarea-soarelui, in), seminte de plante aromatice (chimen). In sortimentele speciale se pun oua, uleiuri vegetale, grasimi animale, lapte praf, zer, vitamine, saruri minerale, astfel incat painea devine un produs complex.
Recomandari
"Exista situatii in care trebuie sa reducem consumul de paine sau chiar sa o evitam. Aceste cazuri sunt celiakia sau intoleranta la gluten, aerofagia, ateroscleroza, cardiopatia ischemica, hipertensiunea, diabetul, gastro-enterocolitele, ulcerul gastro-duodenal, unele boli de ficat, obezitatea", avertizeaza prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. In aerofagie - proces prin care o data cu alimentele patrunde in stomac si o cantitate de aer - nu este recomandata painea proaspata si foarte calda. Aceasta contribuie la inghitirea unei cantitati mari de aer, ceea ce favorizeaza balonarile. Celor care au probleme cu stomacul le este contraindicata painea calda, deoarece irita si mai mult mucoasa gastrica si accentueaza problemele. In gastro-enterocolite si ulcer gastro-duodenal este preferata painea veche alba, care are un continut redus de fibre alimentare si nu irita tubul digestiv.
Sortimentele obisnuite de paine contin aproximativ 50% carbohidrati. Din cauza lor, atat in cazurile de diabet, ratia de paine este fixata de medicul diabetolog. Persoanelor obeze li se recomandata cu moderatie numai paine integrala.
Bogata in calorii
Daca este consumata in exces, painea provoaca supraponderalitate, pentru ca are valoare calorica ridicata. Astfel, in 100 g paine obisnuita se gasesc 280 de calorii si 65 g glucide disponibile, din care 64 g amidon. Din c