Gheorghe Sterea, patronul unei fabrici de preparate de carne din Pantelimon, s-a apucat de treaba. Firma lui, Ghiocelul SRL, era la inceputul anului pe lista lunga a societatilor ce nu indeplinesc normele comunitare. El urma sa inchida portile la mijlocul anului viitor, atunci cand va suna in mod oficial ceasul pentru toti cei care nu respecta legea Bruxelles-ului. A ales totusi sa faca un un efort si sa-si modernizeze fabrica pentru a ramane in bussines si dupa iunie 2006. “
Gheorghe Sterea, patronul unei fabrici de preparate de carne din Pantelimon, s-a apucat de treaba. Firma lui, Ghiocelul SRL, era la inceputul anului pe lista lunga a societatilor ce nu indeplinesc normele comunitare. El urma sa inchida portile la mijlocul anului viitor, atunci cand va suna in mod oficial ceasul pentru toti cei care nu respecta legea Bruxelles-ului. A ales totusi sa faca un un efort si sa-si modernizeze fabrica pentru a ramane in bussines si dupa iunie 2006.
“Ma pregatesc sa depun actele pentru un program SAPARD in valoare de jumatate de milion de euro. Modernizez fluxul de productie si capacitatile de stocare”, arata cu mandrie Sterea. Insa, ca el nu sunt multi intreprinzatori. Potrivit statisticilor oficiale, aproape 40% din capacitatea de productie a preparatelor din carne si de procesare a laptelui se va inchide la mijlocul anului viitor. In total, peste 1.300 de unitati din industria alimentara vor pune lacatul la poarta pana atunci, pentru ca nu respecta normele de igiena ale europenilor.
Inregistrarea, intarziata de un proces
Dar Bruxelles-ul nu este ingrijorat doar de soarta industriei noastre alimentare. “Cea mai mare problema a Romaniei este in prezent controlul pestei porcine”, spune Markos Kiprianou, comisarul european pe