Va avea PNL soarta deloc de invidiat a PNTCD-ului? Greu de spus, dar un lucru e deja vizibil: partidul liberal este in vadita pierdere de viteza. Iar vina principala apartine premierului Tariceanu si grupului care il sustine pe acesta.
Mai intai a fost refuzul de a accepta unirea cu PD sub sigla partidului popular. Apoi au venit demisiile si contrademisiile premierului. Apoi atacurile presedintelui Basescu, din august, legate de grupurile de interese. Acum a venit ceva mai grav: circul parlamentar legat de schimbarea presedintilor Camerelor. Impunand aceasta solutie de compromis in locul radicalelor alegeri anticipate, premierul si PNL au procedat orbeste: nu si-au dat seama ca Nastase si Vacaroiu nu vor accepta sa fie deposedati de marile lor privilegii fara o lupta de gherila necrutatoare. Iar lupta s-a dus saptamana trecuta cu avalanse de motiuni simple, cu inchis usile salii inaintea parlamentarilor coalitiei intarziati si alte asemenea distractii procedurale. E probabil ca, si saptamana aceasta, gherila va continua cu un rezultat final inca incert. Intre timp, PNL s-a trezit tot mai izolat pe scena politica. In Parlament, opozitia PSD-PRM s-a reunit sub o umbrela comuna, ca in zilele fericite ale patrulaterului rosu. Iar de la Cotroceni vin mereu mesaje neplacute si care, culmea, se potrivesc uneori cu cele ale PSD-ului!
Intr-adevar, uzand mereu de flerul sau politic indiscutabil, Traian Basescu a relansat exact in acest moment ideea parlamentului unicameral si a votului uninominal, preluand deopotriva o idee a PSD, dar si a unor grupuri civice - de pilda, Pro Democratia. Greu de contestat ca, prezentata tocmai acum, propunerea nu ar fi demagogica si aproape imposibil de pus in practica. Dar ea este populara si, pentru multa lume, exact remediul la un parlament ineficient, care chiar in aceste zile se da in spectacol. Cand sunt cunoscute p