Uniunea Crestin-Democrata (CDU), condusa de Angela Merkel, a reusit sa castige alegerile anticipate din Germania in fata Partidului Social Democrat (SPD) al fostului cancelar Gerhard Schroeder. Procentele slabe obtinute de cele doua partide fac insa aproape imposibila constituirea unei coalitii majoritare.
Intreaga presa internationala a catalogat rezultatele scrutinului de duminica din Germania ca un esec de mari proportii, care va afecta extrem de grav atat ritmul reformelor interne, cat si situatia economica a intregii Uniuni Europene. Conform ultimelor date, CDU si partidul bavarez CSU au primit 35,2 la suta din voturi, iar aliatii liberali (FDP) 10,5 la suta din voturi.
In tabara cealalta, SPD a obtinut 34,3 la suta din voturi, in timp ce Partidul Verzilor a fost votat de 8,1 la suta dintre alegatori. Pentru a obtine o majoritate absoluta in Bundestag, Camera inferioara a Parlamentului, coalitia condusa de Angela Merkel ar fi avut nevoie de cel putin 48,5 la suta din voturi, ori in momentul de fata ea nu detine decat in jur de 47 la suta din sufragii, adica va avea cu trei mandate mai mult fata de SPD in Bundestag.
Scenarii posibile
Daca o mare coalitie SPD-CDU se anunta ca fiind imposibila, o eventuala alianta ''rosu-galben-verde'' (intre SPD, FDP si Partidul Stangii), deja experimentata la nivel regional, ar putea constitui cheia succesului pentru Gerhard Schroeder.
Presedintele liberal, Guido Westerwelle, a refuzat insa o astfel de configuratie, date fiind disensiunile in chestiuni economice ale celor doua partide. Totodata insa, Verzii au exclus orice alianta si cu CDU. O alta posibila alianta de succes observata de analistii politici ar fi cea dintre CDU, FDP si Verzi (''negru-galben-verde").
Efectele economice
Confuzia de pe pietele financiare a fost primul rezulatat al alegerilor din