Vizibil iritat de declaratiile lui Traian Basescu referitoare la o posibila modificare a Constitutiei, premierul Tariceanu l-a amenintat pe presedinte cu "republica parlamentara". Ideea care pare sa se bucure de popularitate in randul multor liberali, deranjati de desele interventii ale Cotrocenilor in viata politica.
Interesant este ca si PSD-ul bate moneda, in ultima vreme, exact pe aceeasi tema: presedintele sa fie ales de Parlament si sa aiba un rol strict decorativ. Stranie empatie intre doua formatiuni politice pe care, teoretic, totul le desparte.
Liderii liberali par sa fi uitat complet ca, daca Romania era o republica parlamentara, ei nu s-ar fi aflat astazi la putere. Ca Traian Basescu i-a tras pe toti dupa el, impunandu-i aproape cu forta, pe ultima suta de milimetri. In 2004, Alianta DA a pierdut alegerile. Basescu le-a castigat.
Iata de ce panseurile lui Tariceanu cu privire la republica parlamentara sunt stupefiante. De ce ar dori Alianta DA sa-si sacrifice de buna-voie motorul electoral? Ani de zile, opozitia democratica s-a vaicarit ca nu are un lider charismatic de anvergura lui Ion Iliescu. Acum situatia s-a inversat.
Iliescu a iesit din prim-planul scenei politice si pesedistii sunt cei care au ramas complet descoperiti la capitolul personaje "cu priza la popor". Geoana, Nastase & co au toate motivele sa viseze la un sistem fara alegeri prezidentiale, intrucat este limpede ca ei nu au nici o sansa intr-o confruntare electorala directa. Din partea PNL-ului, insa, o asemenea initiativa este de neinteles.
Preocupati sa evite cu orice pret anticipatele, unii lideri liberali par sa uite ca, mai devreme sau mai tarziu, vor fi oricum nevoiti sa treaca din nou testul urnelor. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie, daca maine ar avea loc alegeri, PNL ar obtine mai putin de jumatate din sufragi