Liberalii si democratii nu merg impreuna la consultarile cu Traian Basescu. Mai mult, partenerii de Alianta au puncte de vedere diferite in privinta temei de discutie propusa de seful statului.
Daca PD merge in continuare pe mana lui Traian Basescu, fiind de acord cu parlamentul unicameral, PNL are rezerve serioase fata de un asemenea sistem. Chiar daca premierul Tariceanu se situeaza din acest punct de vedere pe o pozitie diferita fata de seful statului, el a venit la cu o contraoferta: republica parlamentara, in care rolul presedintelui este unul mai degraba decorativ. Oricum, liberalii urmeaza sa hotarasca astazi agenda pe care o vor avea pentru intalnirea cu Traian Basescu.
Democratii au fost insa mult mai prompti, raspunzand imediat invitatiei presedintelui. Emil Boc a declarat ieri, dupa sedinta conducerii partidului, ca PD este consecvent cu pozitiile sale din perioada in care se afla in opozitie, iar presedintele formatiunii era Traian Basescu. Astfel, democratii sustin trecerea la Parlamentul unicameral si introducerea unui sistem de vot uninominal. Liderul democrat a explicat ca un Parlament unicameral ar avea ca efecte fluidizarea procesului legislativ, dar si o reducere a costurilor, care se ridica anual la aproape 6 miliarde pentru fiecare parlamentar.
In privinta organizarii unui referendum pentru consultarea populatiei pe aceasta tema, Emil Boc a precizat ca singurul care are posibilitatea, conform Constitutiei, sa organizeze referendum pe probleme de interes national, este presedintele tarii. El a mai spus ca, potrivit prevederilor constitutionale, seful statului consulta Parlamentul cu privire la oportunitatea organizarii unui referendum, dar avizul Legislativului este consultativ.
"Daca partidele parlamentare se opun, presedintele ramane suveran in privinta deciziei de a organiza referendum", a explicat liderul PD.
Lib